Newsfeed

By The Bull: More gold?

By The Bull – Toise

Columbia is the historic gold rush town. Probably depending on taste there are new gold coming from Columbia when the band By The Bull now releases the record Toise?

By The Bull is Nick Brewer`s musical playpen where he can make the music he always liked best and experiment and enjoy the music. As one of his fellow musicians, Brewer chose his good friend Jonathan Palance, but not because of the friendships, but for his ability as a drummer. Palance is experienced from the jazz scene in the hometown.

The two had a few jam sessions which immediately turned into writing sessions. Brewer’s odd, melodic, and aggressive style matched perfectly with Palance’s explosive and outside-the-box approach. The chemistry between the two would be the cornerstone for By The Bull’s sound. After trying several bass players, none of them quite fit until Matt Buck came in. Buck had been playing with jam bands, running sound at various venues, and slinging drinks on occasion. His solid and energetic playing rounded out the group.

Two months of writing led the group into the Studio in April 2012. Twenty-four hours of tracking later would produce By The Bull’s debut album, Ghosts & Prophecies, eight diverse and stylized songs ranging from odd-metered and progressive jams to punk/thrash rock to mid-tempo ballads. By The Bull’s live show is highly energetic and injected with spurts of the group’s stellar improvisations. After playing lead guitar on two tours and two records with the progressive rock group, The Memorials, Nick Brewer returned home to Columbia with a new hunger and sound. I’m glad because I think By The Bull is a very interesting, playful and creative band.

Link:
Facebook

 

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*