Newsfeed

Sipher: Wizard from Os

Sipher - Atlas

Sipher is a new band from Bergen, Norway. Their frontman Eirik Søfteland is a celebrity in his native Norway , winning the Norwegian edition of You Can Dance (2013) and starring in a lot of other TV shows and programs. And now the wizard from Os is back! Os is BTW a municipality in Hordaland in Norway with Osøyro as a municipality center. September 21st Spiher releases the debut Atlas.

Sipher’s first single Atlas is epic, wide and unafraid, anchored in melodic rock, and put together by strong vocal arrangements and prog elements. Sipher is the brainchild and solo project of Norwegian singer and drummer, Eirik Søfteland. with his longtime friend and bass player Leif Herland, and Ylvis-producer and songwriter Lars Bleiklie Devik.

Atlas is a cacophony of ideas that represents a different part of musical inspiration for Eirik Søfteland. Together with Leif and Lars, Eirik matured these ideas and built a framework around them that became the wide musical expression that is Atlas. Spanning from a funk-drenched feel, to progressive twists and turns, melodic rock lines and Queen-sized choir parts, this record is challenging as a whole. And it delivers when it’s supposed to , and is crafted to coherence.

Playing live the progressive sextet consists of frontman Søfteland and Leif Herland (Sworn, KingCalling) on bass, Jens Erik Aasmundseth (ex-Major Parkinson) on drums, Jarle H. Olsen (Quadrasonic) and Tore Christer Storlid (Prog Atom) on guitars, and Magnus Johansen (Maraton, Withem, Hex A.D) on keyboards. Hard hitting riffs and melodic harmonies intertwine with progressive elements and wide choruses to make their sound a combination of classic hard rock and modern alternative and progressive rock.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6841 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*