Newsfeed

Bloodshel: Metal from Bahrain

Bloodshel – Phase One

Bloodshel is an original heavy metal band from Bahrain formed six years ago. They now are ready with their debut album as appropriate is named Phase One. Metal Archives list only 12 metal band from Baharain, and half of them have split up. .

Bahrain is an Islamist country but let’s say that it is not the most fundamentalist, hence the metal scene is growing little by little and that the reverse is happening with its enemies in Iran, the bands are not persecuted and do not have to hide, and the authorities didn`t put obstacles in their way.

Bloodshel has a bit lack of originality but I was expecting perhaps that they added something of the oriental touch to their music, something that does not happen at any time. The fact is that songs like Screaming that seem drawn from the British Steel of the Judas Priest.

The singer in the band is Jassim Algillidar and he have a great voice that reminds me of John Bush the singer of Armored Saint. The music of Bloodshell has groove, positive dynamics in the rhythmic base, good refrains and great guitar solos. Maybe on the next album they can even though present some more originality in the material. It is always allowed to hope.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7410 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*