Newsfeed

Deschain: Roots within American culture

Deschain - Grit Pt,2 Drift

Bloomington Indiana is the hometown for the progressive black metal band Dechain that recently released the album Grit Pt,2 Drift.  As you may understand the release is number two of Grit, and there will be a third Grit record. The band comments on the new album, «The goal of the Grit trilogy is to use American history and folklore to create black metal music that has its mythos and roots within American culture. As Americans we are not Vikings, nor do we have ancestry to the folklore of European culture that is so prevalent within the extreme metal community. By using American folk influences and myths we have created something truly unique to our country and people we hope».

Deschain was formed in the summer of 2008 by Bryce Marley and Mike Lang, with the intention of making vivid stories come to life through melodic soundscapes. In 2010, shortly after Dean Reed joined the band, Upon The Oaken Throne was recorded as the first full length Deschain album. After finishing recording, Kevin Foran and Adam Fisk joined the line-up, and Upon The Oaken Throne was released in 2011. Later that same year, Sea of Trees, Forest of Gallows was released, a concept album about the Aokigahara forest.

With two records behind them, the band focused on the start of the Grit trilogy, which centered around the American West where a man’s beliefs and actions are the law he abides. During the recording process Pat Vollmer replaced Mike Lang and Grit, Pt I: Vigilance was released in 2013 as the beginning of the series. Grit, Pt II: Drift was recorded shortly after in 2014 before the band-members relocated to different parts of the United States.

With the relocation, post-production progress slowed until, finally, Damian Herring of Subterranean Watchtower Studios agreed to mix and master Drift, thus solidifying it as Deschain’s most polished record to date. Grit, Pt II: Drift creates an eerie yet very American soundscape, painting a picture of old western deserts and those who lived within them.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7433 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*