Newsfeed

Jet Black Sea: Exploring new horizons

Jet Black Sea – Overwiev Effect

I like dark, experimental and progressive music, and I get it on the release Overwiev Effect. Overwiev Effect is the new release from Jet Black Sea and their third effort. Jet Black Sea is Michel Simons and Adrian Jones (Nine Stones Close). With their completely different approaches to writing and recording, their varied musical backgrounds complement and enhance each other, creating the foundation of this new exciting musical journey.

The Overview Effect is the third album in a loose trilogy. It can also be seen as a concept album and, as a true progressive rock album, contains an epic of over 35 minutes! The Overview Effect expands on that musical journey, exploring new horizons. The music has drawn parallels and comparisons with artists as diverse as Ulver, Nine Inch Nails, King Crimson, Radiohead, Pink Floyd and Massive Attack, and touches on many influences and genres. The Overview Effect is a concept album in 3 parts, ambitious in both its intent and composition.

Jet Black Sea was conceived in 2013 as a new project by Adrian Jones (Nine Stones Close) and Michel Simons. The music is dark, experimental, ambient and progressive. After working together in the studio on the Nine Stones Close albums it became clear there were other forms of music that they both wanted to explore. With their completely different approaches to writing and recording, their varied musical backgrounds complement and enhance each other, creating the foundation of this new exciting musical journey. The debut album The Path Of Least Existence was released onNovember 15th 2013 to critical acclaim.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7110 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*