Newsfeed

Aesthetics Of A Loss: No compromises

Aesthetics Of A Loss - l'Égoïsme

Melodic death metal is on the agenda of the one man band Aesthetics Of A Loss. Aesthetics Of A Loss is misspelled by 9 out of 10 people. It’s also a project where every mourning note you hear has been done by the sweaty palms of one overly motivated individual. Inspired by the aftermath of one of the finest human traits possible, betrayal and deceit, the Aesthetics awoke in the fall of 2014. On the southern plains of Sweden, just a hand grenade throw from the centre of the crime city, songs were written, recorded and discarded. The focus was settled early on songs that would take time to finish, songs that were not rushed. No compromises.

The sonical expression of this aftermath had to be melodic death metal. The mix of weeping melancholic tones mixed with the rhythmic interplay of backing guitars and drums were the only way to recreate the depths of events transpired. As songs progressed more experimental elements such as clean vocals and huge ambient tones were added to further emphasize the carrying melodies.

Finally, after 3 years in the making the first EP entitled l’Égoïsme finally saw the light of day. The EP format was chosen with care to let the songs have enough personality and space. All music was crafted to let the lost art of viewing an album as a whole take place. To let the album have dynamics of peaks and valleys by the placement of songs within it. As an output from a cathartic process of healing wounds it is all about conveying the bleak imagery of things not usually talked about. And as a consequence maybe, just maybe, it might also reach out to someone finding themselves lost in the same place?

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7405 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*