Newsfeed

Massive Scar Era: Unique mix of influences

Massive Scar Era – Color Blind

I have never heard of a musical collaboration between the Egyptians and Canadians until recently. Massive Scar Era is a metal band based in Cairo, Egypt and Vancouver, British Columbia. Massive Scar Era will release sophomore EP Color Blind on October 5. The music have Egyptian-oriented influences. And the band introduces pre-colonial Egyptian music through their sound, celebrating the Egyptian identity. What does this mean? The violin, which heavily utilizes Egyptian scales and microtones, does not follow the guidelines set by the Cairo Music Conference (1932), held during the British Colonization of Egypt.

From its formation in 2005 Massive Car Era has been heavily involved in supporting gender issues promoting anti-sexual harassment and women empowerment campaigns. Back then Cherine Amr was driven with the idea of forming a metal band out of her passion for playing guitar and singing since she was a teenager. Due to her family’s restrictions, she was only allowed to play music with girls, so the only way for her to play music was to form an all-girls band.

After a few false starts at maintaining a cohesive band, she found in the violinist Nancy Mounir her musical companion. They clicked straightaway even with their distinct musical backgrounds. Influenced by both metal, classical and Egyptian music, the band started to garner interest from audiences who were absorbed by the fusion of all those elements. One the new record Nancy Mounir plays violin, percussion and Egyptian flute.

Massive Scar Era kept on exploring that unique mix of influences and rehearse a diverse and large number of songs. The curiosity of discovering new sounds allowed the style and tone of the band to evolve. In no time, the band established itself among the music scene by landing a multitude of local gigs and appearances such as in Bibliotheca Alexandrina (Library of Alexandria) and in the S.O.S. Music Festival. Touring North America and Europe, Massive Scar Era is always excited to share its sound with different parts of the world, experiencing an ultimate connection with the audience through music.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7405 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*