Newsfeed

Renaissance: Nice to hear again

Renaissance - Symphonic Journey 

When I heard Annie Haslam beautiful voice and Renaissance music on the 1978 album A Song For All Seasons, then I realized I was a proghead. Now many years later the band has released Symphonic Journey. This is a 2 CD and DVD live album by Renaissance.

This recording captures in sound and vision a very special concert staged at the Keswick Theatre in Glenside PA, USA on 27th October 2017. Renaissance performed with live orchestral musicians for the first time since the 1970s. Annie Haslam was an amazing vocalist but she was 70 years old during the concert. Of course, she does not have the same voice splendor, but it’s nice to hear the Renaissance again.

There were two groups under the banner of Renaissance. The first group included Keith and Jane Relf (vocals) and came from the Yardbirds ashes. The second and better known incarnation produced some very good music. Annie Haslam’s five octave range fit perfectly with the classical/orchestral rock (lot of piano playing & full symphony orchestra backup) created by the other members. The quick description I usually give is they are sort of like the old Moody Blues with an incredible female vocalist. The soprano voice of Annie Haslam and the piano virtuosity of John Tout allied to the beauty and refreshing melodies, the refinement of the arrangements gave their music its magnificent splendor.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (4222 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*