Newsfeed

Sanguine Hum: Surreal lyrical and musical landscape

Sanguine Hum – Now We Have Power

The renowned and respected Oxfordshire-based progressive rock outfit Sanguine Hum will be releasing their long-awaited new album, Now We Have Power, this October. The follow-up and sequel to 2015’s acclaimed double CD Now We Have Light continues the story of Don through a surreal lyrical and musical landscape. The new album also sees Joff Winks, Matt Baber and Brad Waissman once more working with founding member Paul Mallyon, who drums throughout the record.

The new album also features guest trumpeter Mark Kesel, plus a special guest vocal performance from Canadian multi-instrumentalist and composer Kimara Sajn. The 14 track, 62 minute album will once again come wrapped in a sleeve designed by Meriel Waissman. Joff Winks, Sanguine Hum’s guitarist and vocalist: «Making Now We Have Power has been a long, but enjoyable process and we’re really thrilled that Bad Elephant are on board with us to present the album to the world. There is an exciting vibe at BEM that is totally about putting interesting and unique music first and we’re really happy to be part of their enthusiastic team for this release».

Sanguine Hum began as a musical collaboration through the early 2000s between school friends Joff Winks and Matt Baber, who set about writing and recording a unique blend of musical compositions inspired by artists such as the Flaming Lips, Tortoise, Aphex Twin and Frank Zappa. Operating under three different monikers, Joff Winks Band, Antique Seeking Nuns and Nunbient – during which time bassist Brad Waissman and drummer Paul Mallyon joined the party – the band eventually settled on the name Sanguine Hum with the release of their first album, Diving Bell, in 2009. The band gradually focused on more Canterbury styled songs they began to widen their scope while also including more rocking elements.

Lenke:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7209 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*