Newsfeed

Overhead: Unpredictable and exciting

Overhead - Haydenspark

Overhead is a Finnish crossover prog band that has lasted for 20 years and has released four very high quality albums. Probably the fins have not achieved that so many people know their music? It is such a shame because Overhead plays a very high quality music that is both exciting and creative and well-played. Overhead will release their long-due fifth studio album titled Haydenspark on the 15th of November.

The album is lyrically inspired by recent and current events in the world. The music features strong and catchy melodies and riffs, dynamic beats and is delivered with a classic rock sound. The music ranges from rock, prog and heavier riffs to more acoustic atmospheres, so the new album has a diverse and intense sound. Virtuous guitar and drum work, groovy and strong bass lines and deeply emotional and melodic vocals are the tools to build the scenic music, where the atmosphere varies from melancholic to hard-hitting.

The band sounds it’s absolute best on Haydenspark and combines the sound of the earlier albums with a new and exciting, more guitar-driven direction. The album presents a noticeably more experienced band with catchy hooks that still remains unpredictable and exciting at the same time. Overhead began in 1999 and released a trilogy of studio albums: Zumanthum (2002), Metaepitome (2005) and And We’re Not Here After All (2008). Of Sun And Moon (2012).

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7217 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*