Newsfeed

Watershape: From Vicenza

Watershape - Perception

A number of buildings by architect Andrea Palladio have set Vicenza on UNESCO’s list of world heritage. The Vicenza band Watershape have certainly not reached that status yet. But the band have released their debut album Perception today. The band features members and former members of  Arthemis, Power Quest, Hollow Haze, Sinastras, Hypnotheticall.

Watershape is a progressive metal band, heavily influenced by the likes of King Crimson, Genesis, Gentle Giant, Dream Theater, Pain of Salvation & Opeth. The band was founded in 2014 by drummer Francesco Tresca (Arthemis, ex-Power Quest) after his departure from Hypnotheticall. The line-up is completed by Mirko Marchesini (Sinastras, ex-Hypnotheticall) on guitar, Mattia Cingano (ex-Hollow Haze, ex-Hypnotheticall) on bass, Enrico Marchiotto on keyboards and Nicolò Cantele on vocals.

After two singles released and some video covers posted on YouTube, the band decided to take things on the next level, starting the recordings of their first official album, Perceptions, which can be described as a very personal approach of the artistic proposal shown by Steven Wilson and Porcupine Tree. The title Perceptions reflects perfectly the concept of how different people can perceive the various songs of the album in a personal way, especially thanks to the different shades of moods and styles included among the nine tracks of the CD.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*