Newsfeed

Dear Woodland Creatures: Evocative and meditative

Dear Woodland Creatures – Old Blood

It’s been three years since we’ve heard new music from Joshua Washburn and his Dear Woodland Creatures. A good deal of that delay can be explained by the chaos and everyday distractions of life and living, much of it had to do with the painstaking process Washburn put himself through to compose his upcoming LP, Old Blood.

Dear Woodland Creatures concist of Joshua Washburn and are a psychedelic drone folk project. He says, «From our infancy, music has bound us together. It was our first communion, our first dialogue, and our first form of expression. And from those early moments, we evolved. And we expanded, carrying our music across the planet inspiring, affecting, and challenging each new culture that took root. It is within these traditions that Dear Woodland Creatures exist».

Culling influence from the listless beauty of the American desert, the high lonesome ache of the Appalachian mountains, the ancient temples of South and East Asia, and even the echoing expanse of the Mongolian plains, Dear Woodland Creatures, the brainchild of multi-instrumentalist and composer Joshua Washburn, fuses these seemingly disparate styles into it’s own kind of psychedelic and experimental music.

Every Dear Woodland Creatures song and performance is an exercise in the evocative, meditative, and cathartic power of music. They are hymns, stripped of their religious context and reintroduced as catalysts for the most primordial of human instincts. Through them, Dear Woodland Creatures seeks to connect and commune with its listeners, its surroundings, and itself.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*