Newsfeed

R.I.P. Pete Shelley

Another significant musician is dead, and it is undoubtedly that Pete Shelley has been an inspiration source for many musicians.

Pete Shelley and Buzzcocks was some of the music I played in my youth. Then it becomes extra sad to hear that the lead singer of punk pioneers in Buzzcocks has died at the age of 63 from a suspected heart attack. Pete Shelley was the front man for the band who are best known for their 1978 hit Ever Fallen In Love but whose sound and influence runs through the generations of post-punk and indie groups that followed. 

The band posted on their twitter page saying: «It’s with great sadness that we confirm the death of Pete Shelley, one of the UK’s most influential and prolific songwriters and co-founder of the seminal original punk band Buzzcocks».

Shelley formed Buzzcocks with Howard Devoto after seeing the Sex Pistols perform in the mid 70s. They split up for the first time after releasing three albums in 1981 before reforming in 1989. Buzzcocks never surpassed The Sex Pistols in terms of public impact.

The band`s angular guitars and biting vocals are cited as an influence by scores of bands, from new wave and grunge to experimental electronic groups. Their reach was evident in the number of musicians paying tribute to the singer on social media.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*