Newsfeed

Kanaan: Growling Fender Rhodes

Kanaan – Windborne 

Kanaan plays an amalgam seventies of psychedelia, post rock and fusion improvision and the music is very suggestive. The record Windborn is the debut with six extended pieces of blazing freeform psychedelia. The track The Groke, with much Black Sabbath vibes,

While the band is rooted in the same spirit that gave birth to Mahavishnu Orchestra and The Eleventh House in the 1970s, there’s a distinctive modern flavour to Kanaan’s sonic endeavors. Their Scandinavian genealogy is apparent as well, their intricate song structures seems to be branching off the same stem as Motorpsycho, Papir and Jaga Jazzist. And no doubt the young band has the chops to carry on the pedigree! Opening track A. Hausenbecken feels like a sudden blast of refreshing Nordic air, with it’s rolling guitar leads and growling Fender Rhodes.

But Kanaan aren’t afraid to get deep and heavy with Act Upon The Mundane World before ending the album with the abstract, free-flowing title track Windborne. From the first note to the last the band keeps high levels of energy and creativity, and although freeform, they never sacrifice focus or direction.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*