Newsfeed

Presto Ballet: Mixed bag of musical influences

Presto Ballet – The Days Between

The Days Between is the sixth release of Presto Ballet, and shows a band that probably is at the height of the career?! Maestro Kurdt Vanderhhof have really managed to make a bunch of exciting and very good songs this time. In regards to the musical direction of The Days Between, guitarist Kurdt Vanderhoof comments, «This new album is a mixed bag of musical influences, ranging from the 60’s to the 70’s but done in a modern context. The songs are a little more focused on melody, hooks and song structure, it’s definitely more on the melodic rock side and it has all the elements of the things that this band loves most about music!».

Presto Ballet was founded in Aberdeen, Washington, USA in 2005 of Metal Church guitarist Kurdt Vanderhoof. Presto Ballet often combines the melodic and harmonic old school aspects with the neo progressive rock sound of today. While their sound is often compared to the early works of Kansas, Rush, and Yes, Presto Ballet still maintains its own identity. Evoking a classic 70’s feel, their debut album Peace Among The Ruins heralds a return to a time when music was at its most colorful and influential.

Peace Among The Ruins is an album full of tasteful guitar parts, crunching Hammond organ and rich vocals, the band follows a path previously tread by rock pioneers such as Kansas, Yes, Genesis and Deep Purple. Vanderhoof describes the album from a production point of view, «We recorded the whole album in a somewhat old school manner, which means analog synthesizers, real Hammond organ and real Mellotron sounds».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*