Newsfeed

Quercus: Funeral doom as a rite

Quercus – Verferum

Ceremony Of The Night is the official audio from the album Verferum by Quercus from the Czech Republic. The music is with very good vocal, and it`s an epic funeral doom. The band is from the town Pilsen, and pils in Norwegian is beer in English. Despite this, Quercus makes a very soberly and fascinating music. Quercus started up in 2001.

Verferum is an ode to what seems to be never-ending and reveals itself to be short and finite. Memento mori. Quercus take funeral doom as a rite. It is a nice shrine in a mysterious wild nature which we enter with sacred fear. The church organ is an instrument of celebration of the moments like this. Organ as a brutal mass bearing the guitar and vocal compositions, organ as an ethereal sigh, distant chants. Sharpened senses. Hope. Waiting. Atonement.

Quercus pay homage to J. S. Bach. His immortal work was our great inspiration, especially Prelude & Fugue C minor BWV546 and Passacaglia C minor BWV582. The album is to be listened loud.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*