Newsfeed

The Tronosonic Experience: From remote island of Giske

The Tronosonic Experience - II The Big Blow

A powerful outing of punk jazz and progressive rock sounds as an exciting combination for me. The Norwegian quartet The Tronosonic Experience deliver such music. They will release their second album, II: The Big Blow, 15th of February 2018.

The album was recorded live to tape at Ocean Sound Recordings, a studio located on the remote island of Giske on the western coast of Norway. The Tronosonic Experience’s music is inspired by both the avant-garde jazz artists of the sixties and the progressive rock bands of the seventies, and on II: The Big Blow the band continues evolving their blend of punk jazz and instrumental rock.

Most of the music on II: The Big Blow was initially composed by bassist Per Harald Ottesen. The music was arranged by the band as a collective effort, and the band members are all equally important for the organic sounding end-result. The band’s new drummer Jango Nilsen plays a vital part on the album, and the free-flowing improvisations of saxophonist Ole Jørgen Bardal and guitarist Øyvind Nypan find a perfect match in the grooves laid down by the rhythm section.

On the two tracks written by guitarist Øyvind Nypan the band is exploring quieter soundscapes and the use of electronic effects and found sounds, and Nypan’s use of electronic effects, vintage samplers and tape echo machines had a profound effect on the music and the sound of the album. The Tronosonic Experience started working on the music for II: The Big Blow on a trip to the Arctic in the winter of 2018, and the arctic landscape had a strong impact on the vibe of the music.

The music is varied, and ranges from the fast paced and hard-hitting tracks The Big Blow and Iron Camel, via the slowly evolving thunder of 50 Let Pobedy and Rasputin, to the groovy vibes of Coup De Grace. The albums pivotal tracks, Voyager Pt. I and Pt. 2 take the listeners on a musical journey that starts with a soft pulsating beat on the drums, continues to evolve into a full-blown thunderstorm of free saxophone blowing, soaring guitar, rolling drums and bubbling bass, and ends with the quiet, dubby soundscapes of Voyager Pt. 2. The track Lost Highway shows a more lyrical side of the band, and closes the album with a dose of arctic melancholy.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*