Newsfeed

Mute Gods: Beggs musical vehicle

Mute Gods - Atheists And Believers

Atheists And Believers is the new offering from Mute Gods. The Mute Gods, featuring Nick Beggs (Steven Wilson, Steve Hackett), Roger King (Steve Hackett) & Marco Minnemann (The Aristocrats, The Sea Within), have announced the release of their third studio album Atheists And Believers for March 22nd, 2019. For Atheists And Believers, Beggs has enlisted some very special guests, including Alex Lifeson, Rush’s legendary guitarist, Craig Blundell, renowned drummer currently playing with Steven Wilson’s band, multi-instrumentalist Rob Townsend with whom Beggs worked with in Steve Hackett’s band and his vocalist daughter, Lula Beggs.

Arriving just over 2 years after its predecessor Tardigrades Will Inherit The Eart’, Beggs once again turns his attention to the state of the world as we know it now, focusing on universal topics such as politics, humanity & love over the course of 10 tracks that run from turbulent rock compositions to more sentimental pieces of music.

Nick Beggs comments: «The album’s key message is that we now empower stupid people and don’t listen to educated, informed experts anymore because truth is no longer fashionable». The Mute Gods is the musical vehicle Beggs created in 2015 to channel his song writing. It was conceived while he was embarking on an intensive period of almost continuous touring, firstly with former Genesis guitarist Steve Hackett and then latterly, Steven Wilson, the prolific, widely-acclaimed composer, musician and record producer with whom Beggs still records and tours.

Beggs’ career spans nearly four decades, working with artists across a broad musical spectrum. Bassist, stick player, composer and vocalist, Beggs has sold more than three million records with his own groups, including Kajagoogoo, as well as contributing to genres such as pop, rock, funk, soul, Celtic and recently, progressive rock.

Among the artists with whom he has collaborated are rock and pop legends John Paul Jones (Led Zeppelin), Belinda Carlisle, Kim Wilde, Gary Numan, Seal and Engelbert Humperdink, as well as progressive rock’s Steve Howe, Rick Wakeman, Iona and Lifesigns.

Alongside Beggs in The Mute Gods are his regular collaborators Roger King and Marco Minnemann. King is the keyboards player, guitarist and producer of Atheists And Believers, and Steve Hackett’s right-hand man for more than 20 years. Minneman, who has also played with Joe Satriani, is regarded as one of rock’s most exciting drummers and has worked with Beggs on Wilson tours and recordings.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*