Newsfeed

Ruphus: More members than a football team!

Ruphus – Newborn Day

If only an old album is exciting enough or never have reached particularly many listeners then a re-release is something I am honoring. Finally the whole catalog from Norwegian 70’s prog giants, Ruphus is about to be re-released. Starting of with the stunning and hard hitting debut album, New Born Day, originally released in 1973. The band is back in business and will celebrate this re-release with a concert at Parkteateret in Oslo 8th March. New Born Day is remastered by the very clever Jacob Holm-Lupo from White Willow and Opium Cartel among many others. The album has a strictly limited version on transparent blue vinyl (500 copies). The re-mastered version is not yet ready, but here is the old one.

New Born Day is widely regarded as one of the best albums from the Norwegian prog scene. It was the debut album from one of the flagships in Norwegian music, Ruphus. A band that through its first lifetime from 1970 to 1981 had more members than a football team, and developed from playing hard, progressive rock to becoming a leader in jazz rock.

New Born Day was conceived in a house in Meråker (near Trondheim) in the summer of 1973. A whole month was spent in this house before the band entered the studio with producer Stein Robert Ludvigsen. The crew of this milestone album featured seven members, of which Kjell Larsen (guitar) and Asle Nilsen (bass, flute) were the only ones who participated on all the records until 1981. The album revealed a band with clear references to foreign powers such as King Crimson, Jethro Tull, Yes and Savage Rose, the latter thanks to Gudny Aspaas, who was equipped with an exceptionally powerful voice. With two singers in front, the male vocals by Rune Sundby Ruphus marked themselves as a band in a league of their own.

Luckily, producer Ludvigsen succeeded in making a recording that sounds fresh even today. At the same time, New Born Day is clearly a product of its time, a document from a period of rock history as goal-conscious musicians performed their music in the same room at the same time.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6841 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*