Newsfeed

Monkey3: From the shores of Lake Geneva

Monkey3 - Sphere

With their new album Sphere the band Monkey3 delivers a once again very intense and interesting psychedelic stoner rock and a soundtrack for space exploration. The band is from Lausanne in Swittzerland and the town is located on the shores of Lake Geneva. Maybe the quartet is inspirited of that beautiful lake? They create on Sphere a sound that could be interpreted as a whispers that beats every secret string of the human soul. The song Mass,

Monkey 3 have music elements as mentioned of psychedelic stoner, but there are also some hints of prog, post rock and space rock. Mostly with a rather hypnotic fundament, a repetitive nature. Their self-released debut came out in March 2003. Sphere is their sixt release and three years after the successful album Astra Symmetry.

The four piece Monkey 3 is infamous for its onstage intensity that has crowned prestigious festivals such as Roadburn, Hellfest and Desertfest. The Swiss act managed to distill and concentrate their cosmic vibe on Sphere with hint of early Pink Floyd that collide with gritty riffing and noisy outbursts. The Song Axis shows that the band offer variation through the songs crystal-clear melody and dreamy jamming.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7397 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*