Newsfeed

Ring Van Möbius: A warm and organic feel

Ring Van Möbius - Past The Evening Sun

The album Past The Evening Sun is the debut album from Ring Van Möbius with three songs and three musicians. The title track is on  21:39, Chasing The Horizon on 11:55 and End Of Greatness at 5:53. The shortest track has keyboards of the atmospheric kind and are the calmest song on the album. The track Chasing The Horizon,

Past The Evening Sun have a warm and organic feel to the sound.The Hammond Organ providing pulsating rhythms, cut with stabbing runs and yet at the same time providing carefully constructed melodies, all of which are ably supported by a very nice rhythm section. Thor Erik Helgesen plays Hammond L100, Fender Rhodes, Clavinet D6, Modog Satellite, Korg MS20. Håvard Rasmussen plays Fender Bass VI, Effects and Dag Olav Husås plays drums, Timpani, percussion and ad effects. Guest artist is Karl Christian Grønhaug plays saxophone. The 21, 39 minutes long title track Past The Evening Sun,

The album has much Hammond organ and keyboards, but the engine in the music is bass and drums which tirelessly and skillfully drive and hold everything together. Past The Evening Sun are unashamedly retro and nostalgic for the prog sounds of the Seventies, but there does appear to be some freshness in the writing and delivery. They have used their influences carefully to help develop their sound. The Ring Van Möbius trio has succeeded in creating an inspired and exciting album. The shortest song on the album End Of Greatness,

Ring Van Möbius is inspired by bands like Van Der Graaf Generator, King Crimson and ELP. On their Facebook page the band describe themselves as progressive rock straight from 1971, but made today. The album has actually no guitars, and there are some untraditional sounds and the reckless and crazy and the more delicate makes nice contrasts.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6703 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*