Newsfeed

United Progressive Fraternity: Heavier approach

United Progressive Fraternity - Planetary Overload: Loss

After the Australian band Unitopia decided to call it a day after their fourth album Covered Mirror Vol. 1, it was clear the world would never know what Vol. 2 would bring. Instead Mark Trueack and other music friends decided to establish a new music project named United Progressive Fraternity. This resulted in the album Falling In Love With The World five years ago, on which various guest musicians would also play a role. Most notably Jon Anderson from Yes and Steve Hackett the former Genesis guitarist. In many ways United Progressive Fraternity was a lyrical natural continuation of Unitopia. The music however takes a slightly heavier approach, and as mentioned UPF is unlike Unitopia not a band but a music project. A video from the new album is not yet clear so this one will do the job.

At the end of March the reformed United Progressive Fraternity will release Planetary Overload: Loss. The core of the band is nine musicians lead by the earlier mentioned Mark Trueack. In addition the new record offers contribution from 40 very skilled musicians. The release day is 19 april. United Progressive Fraternity are based in Adelaide South Australia.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*