Newsfeed

Skånska Mord: From Örkelljunga

Skånska Mord -  Blues From The Tombs

Five years after their self-titled release Skånska Mord is back with their second album Blues From The Tombs. It`s the special and nice sound that makes Skånska Mord stand out in today’s scene is present on every track on the new album. While other acts may focus entirely on creating either heavy blues soundscapes, or paying their tribute to the progressive rock bands of the 70’s, Skånska Mord is not afraid of mixing the two in their own manner. The track Blinded By The Light,

Skånska Mord was founded in 2006 in Örkelljunga, Sweden by members from the then-defunct bands Half Man and Mothercake. Janne Bengtsson and Patric Carlsson have been playing together for 16 years in Half Man and before that for even more years in various constellations, pretty much inseparable through both their musical careers. Patrik Berglin, Thomas Jönsson and Petter Englund all came from Mothercake. Where Half Man played a blues based heavy rock and Mothercake had more metal inclinations it still had that same sound. A sound with one foot firmly planted in the seventies, yet going somewhere fresh and new. Perhaps the music of Skånska Mord sounds something like a blend of both Half Man and Mothercake.

Blues From The Tombs is delivering heavy grooves as per the band’s high standard, while enthusing the listener with tempo changes, incredible solos, tight rhythm sections together with the strong voice of Janne Bengtsson. From the doomy elements of The Coming Of The Second Wave to the dynamic psychedelia of Sun.The different band members all have at least two things in common. First the fact that they all come from the same place, Örkelljunga, a small village in the south of Sweden.

The three older members Janne Bengtsson, Patric Carlsson and Patrik Berglin have been friends since their early teenage years. The second thing in common is the love for old 70’s hard and heavy rock. A lot of inspiration has been gathered through the years from Jan Bengtsson’s and Patric Carlsson’s sizeable collections of vintage vinyl, amongst the rich amounts of hard rock, progressive, blues and psychedelia. In some way this shared musical background have given birth to a special sound which is distinctive as coming from Örkelljunga.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*