Newsfeed

Myrath: Only 13 years old!

Myrath - Shehili

The band Myrath is from Tunisia but they now is living in France. Zaher Zorgati handle the lead vocal, Malek Ben Arbia the guitars and Anis Jouini is the bass player. Elyes Bouchoucha plays keyboards and Morgan Berthet is the drummer. Early in May the oriental prog metal band will release their new album Shehili which is their fifth. The track Dance,

Myrath means Legacy. The band was formed in early 2001 under the name of Xtazy by guitarist Malek Ben Arbia and he was only 13 years old at the time. For the first two years the band played covers of blues, heavy metal and death metal bands. In 2003 Elyes Bouchoucha on keyboards  joined the band. Bouchoucha have at that time just graduated from Tunis music conservatory, and become an import force when Myrath should develop their own sound. The track No Holding Back,

Early in 2006 the band got an opportunity to open for Robert Plant and Adagio playing for over 7OOO rabid music fans and meeting their future producer Adagio’s keyboard player Kevin Codfert. With the valuable support of Codfert, Myrath immediately recorded their first real album Hope. The band was signed by the French label Brennus-Music and Hope was released in 2007 to France being received very well by critics that predicted a bright future for the band and led to a number of high profile festival performances in Europe.

Desert Call in 2010 was the next album from Myrath and they also have a much better promotion with their new cooperation partners. This lead to an increasing their fan base, garnering an even wider interest of media and promoters. Desert Call offered a new style of progressive power metal consisting of a mix between traditional Tunisian music and metal enhanced by a balanced Arabian and western was received exceptionally well by critics putting the band on yet another level.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6841 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*