Newsfeed

Neal Morse: 10 years in the making!

Neal Morse - Jesus Christ The Exorcist

Most people who like prog know Neal Morse and probably his many music projects. Around midsummer Morse will release the album Jesus Christ – The Exorcist. This  is in every way a monumental project in Neal Morse’s already impressive discography. A progressive rock opera 10 years in the making!

The album was written and produced by Morse and includes performances by Morse and an all-star cast of vocalists and musicians. Jesus Christ – The Exorcist featuring about two hours of music that will encompass all the spectrum’s and genres Neal Morse is known for and will, of course, tell the Story of Stories. The track Get Behind Me Satan featuring Ted Leonard,

Morse said about Get Behind Me Satan, «I don’t know why it came to me in quite this way, but definitely the influences on this song are Black Sabbath and Deep Purple primarily. I even asked Rich Mouser when he was mixing the song to listen to Paranoid because I thought that vocal effect would be cool on Ted Leonard`s voice».

When asked about what fans can expect sound wise from the album, Morse explains, «Oh, it is completely diverse. There are touching ballads, rousing ensemble pieces, classical elements and dramatic Broadway musical type songs as well. It is really meant to be listened and experienced all the way through as you would a play or an opera. I hope that people will experience it in that way because I think that’s where they will really find the power in this piece of music».

He continues, «These songs and pieces of music were all written for this rock opera specifically. I wrote the first draft in 2008 and 2009, I believe. Then, last year in preparation for a performance at MorseFest I rewrote the whole musical again. I couldn’t be happier with the final outcome».

With a cast of amazing vocalists and musicians like Ted Leonard, Eric Gillette, Nick D’Virgilio, Randy George, Bill Hubauer, Matt Smith, Jake Livgren and others, this progressive rock opera is a landmark event that will leave its mark on probably every listeners?

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6832 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*