Newsfeed

Shadow Of Everest: Pursuit of weirdness and the bizarre

Shadow Of Everest – The Hunting Ground

Halifax is the capital of the province of Nova Scotia in Canada. In 1917, Halifax was destroyed in the largest man-made explosion before the Hiroshima bomb. This happened when the French ship Mont-Blanc, which was loaded with explosives, collided with the Norwegian ship Imo. Mont-Blanc caught fire in the clash and the cargo exploded.

Fully that explosive is not the band Shadow Of Everest from Halifax. But they deliver their own special, distinctive and very energetic version of progressive metal. The grooves are ugly and the infectious melodies invade the senses. Belief that the darkness should be embraced and that music should be a total sensory experience. A constant pursuit of weirdness and the bizarre is what Shadow of Everest is all about. Their new album is The Haunting Ground, The title track The Hunting Ground,

Shadow Of Everest was formed in 2014, the band’s line-up currently consists of guitarist/vocalist JV, bassist Shaun Cowell, drummer Matt Burton and guitarist Andrew Welsman. Shadow of Everest can be been compared to such massive artists as Tool, Black Sabbath, Mastodon and Pink Floyd. Heavy riffs and syncopated rhythms are accompanied by dissonant tones and powerful, haunting vocals. The band writes as a unit, building on a single segment of music and playing it a variety of ways. The music is always evolving and it is not unusual to hear variation between recorded and live tracks. The track The River,

Their debut album, Idle Hands, has received attention on an international scale. Success is not without its challenges. Mid-way through the recording process, JV required throat surgery which left Shadow of Everest treading water in the studio and unable to perform live. Being a band that thrives on challenge, this was just an opportunity to cultivate more music. They planed to bring more unique music, tight performances and their own signature brand of strangeness into the world. The result was The Haunting Ground!

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*