Newsfeed

Earupt: Ambitious as hell!

Earupt – Elements

Earupt is a Belgian groove progressive alternative metal band with influences taken from all over the music scene. The groove-laden low-tuned guitars stands out, and a good clean and expressive voice is nice to hear. Earlier this year the four-pieces released their second, full length-album Elements. An album with much groove metal and some minor thrash elements and they also they add progressive influences. Actually Earupt`s music is difficult to categorize because the large variation in the music. Each member brings his own influences and insights to the song writing process which results in a rather nice music. The musicians says that they are ambitious as hell, world domination is their ultimate goal, at least in a Hello Kitty world! The track Hooked On Life,

The music texture of Earupt makes  a nice flow of Roots era Sepultura sounding groove metal. In addition  with hints of Fear Factory, Foo Fighters, QOTSA and even Machine Head, but First and foremost, Earupt is themselves. The compositions are sometimes built on convoluted structures, and are sometimes closer to the progressive and frenzied rhythms. Powerful catchy melodic vocals supported by a tight rhythm section. The title of the album Elements was inspired by the wonderful nature mother earth has to offer. The title track is a good example of their love for progressive and alternative influences in their songs. This can also be heard on Broken Wings where some bluesy influences were added.

Shedding Skin and Hooked On Life are more commercially orientated and radio/tv airplay ready.  Next to that, there are also some hard hitters on the album like Bloodstain which is an aggressive song played in a Mudvayne style topped with the melodic approach of a Devin Townsend while Writings On The Walls will be enjoyed by thrash fanatics who love a good groove. The Pantera-esque Bare Knuckle Fight is a nice tarck. In a powerful song like Rebellion the musicians in Earupt express their feelings about music, rebellion for life. Finally, Heatwave can be seen as an ultimate tribute to Van Halen. Of course, it was processed through Earupt’s modern groove machine.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6841 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*