Newsfeed

Going Up North: With occasionally cynical and gloomy lyrics

Going Up North - Stealing From The Thieves

The band Going Up North hails from Bergen, Norway, In their music you might hear echoes of Zeppelin and the Velvets, the next moment you’ll get a pop punk explosion or a traditional sounding ballad. The lyrics are wry reflections on the futility of life with a haiku-like view of the world. There is a certain energy level in their sound that will fully come to life in a live setting. Their debut album Stealing From  Thieves will be out in this month. The tracks Morning Dew and Love Is Strong,

 

The band Going Up North hails from Bergen, Norway, In their music you might hear echoes of Led Zeppelin and the Velvet Undeground, the next moment you get a pop punk explosion or a traditional sounding ballad. The lyrics are reflections on the futility of life with a haiku-like view of the world. There is a certain energy level in their sound that will fully come to life in a live setting. The track Mean World Blues,

Going Up North was founded last year in Bergen, and  one moment you hear a riff reminiscent of the Led Zeppelin version of the blues. In the other moment Lou Reed’s ghost dances through the room before it slips into the kraut rock parts. There is also a strong feature of (punk) pop in their music. The interaction between the two guitars may occasionally remind of Television’s excursions into the outer space. They have a distinct sound, but the strength is perhaps most important in the song quality. It goes from a wall of brutal guitar sound to melodic moments from one song to the next, but the songs are always screwed together with gentle hand. It is reminiscent of things you heard before, without the band really resembling any particular band. And it’s hard to point to exactly where that riff is stolen, or what that melody line reminds one of. The track Cuckoo,

The texts are occasionally cynical and gloomy«Everywhere the scum will rise / See the greed in their eyes / The signs of their being everywhere» from the song Autogol is an example. Another goes like this: «The night is dark and deep / And darling, so are you / Let us pretend it’s true / In this night of mystery / True love belongs to / in a country song». They also have astonishingly tender love songs and drip of tongue-in-cheek humor liven up the songs. On the whole, Going Up North is a band that is difficult to place in booths, they are not the type of band that stays rigid within their genre. The album Stealing From The Thieves is recorded with producer help from Iver Sandøy in Solslottet Studio.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*