Newsfeed

Thenighttimeproject: With hook-strewn songs

Thenighttimeproject - Pale Season

Pale Season is the second album from the band Thenighttimeproject. On that album they melts a haunted mix of alternative rock, progressive and postrock, neogothic metal, doom and subtle psychedelia into an assured set of hook-strewn songs that find peace in the depths of inner turmoil. The track Embers,

Pale Season culminates in a guest vocal performance of powerful beauty from Heike Langhans (Draconian, Ison) on the penultimate epic Signals In The Sky, where the rich thematic content of this striking album coalesces into a doom-inflected totem of perseverance and wounded defiance.

Thenighttimeproject were formed 2010 in Avesta, Sweden by guitarist Fredrik Norrmann (ex-Katatonia, OctoberTide) as an outlet for bold, melancholic songwriting imbued with feeling. Not straying far from his most notable roots, Fredrik North Norrman deleivers together with his band amtes a pleasantly nostalgic road for those more familiar with his work in Katatonia. Joined by Tobias Netzell of In Mourning fame, along with Nicklas Hjertton, formerly of Mandylon, their self-titled debut album was released in January 2016.  The album receives standing ovations from the press, and with a mix of rock, metal, progressive, doom, post-rock and psychedelic elements it is indeed an interesting ride for the listener.

Throughout, vocalist, guitarist and producer Alexander Backlund tempers emotive choruses of melodic light with a disaffected lyrical worldview, supported perfectly by ghostly electronic textures, lush keyboard adornments and the full-band telepathy of musicians at the top of their game.

The band releases the single Anti Meridian in 2017. Mattias Norrman (October Tide) joins the band on bass. Later this year Tobias Netzell and Nicklas Hjerttondecide leaved the band due to lack of time. The track Anti Meridian,

Last year the band was joined by Jonas Sköld (October Tide, Letters From The Colony) on drums and vocalist Alexander Backlund (Letters From The Colony). The band is now rehearsing for live shows.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6841 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*