Newsfeed

Selfless Orchestra: Collaborating with documentary film-makers

Selfless Orchestra - Eden Is Lost

Selfless Orchestra is a post rock orchestra that unites an armada of musicians on guitars, pianos, strings, drums, voices and more performing live to a dynamic film presentation. The group creates epic long-form cinematic instrumental music akin to contemporary groups such as Godspeed You Black Emperor, Mogwai and Sigur Ros. Selfless Orchestra features musicians from the Perth Symphony Orchestra and contemporary acts including Karnivool, Injured Ninja, Last Quokka and many more, collaborating with video artists and documentary film-makers. Eden Is Lost is the last album and this is a challenging conventions of traditional music and art in immersive performances that break the fourth wall. It`s also  designed to educate and empower audiences to help enact positive social change through a carefully crafted poetic statement. The title track Eden Is Lost,

Utilizing footage from award winning film-makers, a live cinematic tapestry is woven around a chosen narrative, sound tracked live by the orchestra without any lyrics or text – a purely emotional juxtaposition of sound and vision that evokes the feeling of experimental documentaries such as Koyaanisquatsi and Baraka. Each Selfless Orchestra performance is a direct opportunity for an audience to take action, donating proceeds from ticket sales towards grassroots activists and organizations associated with alleviating the issues presented in each narrative.

In their first statement Selfless Barrier present Great Barrier an hour long performance exploring the natural wonder that is the Great Barrier Reef, the rich history and our troubled relationship that has led to the current threat of its extinction: the bleached corals and the establishment of coal mine ports that threaten its existence, alternating with the human resistance and restoration efforts to hope to save it.

The Perth band  creates spaces in which hope and despair co-exist, where audiences can be educated and inspired about issues of social and environmental justice. Every composition by the orchestra will be a unique exposition of the injustices in our world aimed to encourage audiences to take direct action.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7433 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*