Newsfeed

Eveline`s Dust: From Italy’s thriving prog scene

Eveline`s Dust - K

Pisa-based Eveline’s Dust was founded seven years ago, and are another young group to come out of Italy’s thriving prog scene. The band are inspired by classic English groups such as King Crimson and Genesis, as well as Italian symphonic giants Banco Del Mutuo Soccorso, and, more prominently, modern prog icon Steven Wilson. The band consists of Nicola Pedreschi – Keyboards and vocals, Lorenzo Gherarducci – Guitar, Marco Carloni – Bass and Angelo Carmignani – Drums. Their third album is simply named K. The title track K,

The band’s debut EP, Time Changes was released six years ago. The album delivered an established their decisively modern sound. With a symphonic base and an neo prog as a fundament- Eveline’s Dust are not afraid to experiment a little and move past the typical preconceptions of the genre. Their music sometimes veers into heavier, almost metal-like territory, and at times even showcases slight jazz rock tendencies. 2016 saw the release of Eveline’s Dust’s first full length.

K is a concept album, full of neo prog sounds enriched with modern jazzrock influences, Eveline’s Dust tell the story of K, a girl whose life is inevitably affected by an incurable illness. A colorful, yet melancholic, portrait of a life, each composition describes the various people that K meets, her family, her friends, her lovers, people that have been by her side since the very first moment, and others that only briefly cross her path.

Apparently helpless and fragile K is actually gifted with a contagious strength, even in her darkest hour she fights her demons by singing, with her voice she can carry anyone and embrace any challenge. K is an extraordinary little girl, a heroine, forced to fight for her existence and her dignity, yet she represents a little part of us all. Hers is that feeble voice, deep in all our hearts, that pushes us to fight for what makes us happy and what brings us peace, even something as simple as breathing. Guest musicians on K, Lorenza Catricalà on vocals and Federico Avella on saxophones and transverse flute.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (3731 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*