Newsfeed

Jefferson Airplane: Pioneers of psychedelic rock

Jefferson Airplane - The Ultimate Legends Series , 15 Best Tracks Ultimate Legends Series Number 19.

Mandatory Credit: Photo by Uncredited/AP/REX/Shutterstock (6633933a) Marty Balin, Grace Slick, Spencer Dryden, Paul Kantner, Jorma Kaukonen, Jack Casady The rock band Jefferson Airplane pose in their Pacific Heights, San Francisco apartment, . From left: Marty Balin, Grace Slick, Spencer Dryden, Paul Kantner, Jorma Kaukonen and Jack Casady Jefferson Airplane, San Francisco, USA

Next Sunday Jefferson Airplane will release The Ultimate Legends Series , 15 Best Tracks Ultimate Legends Series Number 19. The Americans are in my opinion undoubtedly an amazing band that is also important for the development of rock.

Jefferson Airplane was an American rock band based in San Francisco, California, an exponent and pioneer of psychedelic rock. Founded in 1965, they defined the San Francisco sound and were the first in San Francisco’s Bay Area to achieve international success. They were the main attractions of three of the most famous American rock festival in the 1960s: Monterey (1967), Woodstock (1969) and Altamont (1969), and the first Isle Of Wight Festival (1968) in England.

Their 1967 breakthrough album, Surrealistic Pillow, is ranked among the most influential recordings for the era of Summer Of Love. Two songs from this album, Somebody To Love and White Rabbit are on the list for Rolling Stone magazine over the 500 greatest songs of all time. The tracks Somebody To Love and White Rabbit,

The classic crew of Jefferson Airplane, from October 1966 to February 1970, was Marty Balin (vocals), Paul Kantner (guitar, vocals), Grace Slick (vocals), Jorma Kaukonen (first guitar, vocals), Jack Casady (bass), and Spencer Dryden (drums). The group broke up in 1972 and split into two bands, Hot Tuna and Jefferson Starship. The Jefferson Airplane was incorporated into the Rock And Roll Hall Of Fame in 1996 and was awarded Grammy’s annual lifetime achievement award in 2016.

What does Jefferson Airplane mean?

The facts on the origin of the band’s name are disputed. One argument is that Jefferson Airplane got its name from the mythical blues player Blind Thomas Jefferson Airplane. Another argument is that the name comes from a slang term for a used paper match splint to hold a marijuana joint to avoid burning one’s fingers.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7209 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*