Newsfeed

Jordsjø: With forest prog

Jordsjø - Nattfiol

Jordsjø is Oslo-based with sounds inspired by old horror movies, German synth music from the 70s, Swedish prog, fantasy novels and Norwegian nature. Jordsjø was founded five years ago and is one of those bands that blends symphonic prog with some folk elements.  Their last album Jord was critical acclaimed, and now the band is back with a new release, Nattfiolen. The music is a kind of nature romantic, dreamy, murky and apocalyptic forest prog. The sound is warm and the music is brimming with flutes, tape echo, analogue synths, Hammond organ and not at least acoustic guitars. The music fits perfect with the musicians longing for a simpler life close to nature, and an imaginary past where life is cent red around music! The title track Nattfiolen,

The band was formed around 2014 by Håkon Oftung (vocals, flute, guitars & keys) and Kristian Frøland (drums & percussion) and their debut Jordsjø saw the light on September 6, 2016, and even though blended symphonic with some sort of prog folk. In their next album Jordsjø II, they have less folk elements but a more aggressive attitude. Their third album was a split album with the Norwegian band Breidablik. That album has a focus of electronic prog but the next album Jord is very Scandinavian and with some similarities with the great Swedish band Änglagård but with Jorsjø own trademark. They blend different sounds and styles that make a very fresh and fascinating music. The track Stifinner,

Nattfiolen shows a even more matured band led by multi-instrumentalist Håkon Oftung ex. Tusmørke. The new album is recorded and mixed in Jordsjø`s own studio. The very skilled Jacob Holm-Lupo (White Willow, The Opium Cartel etc.) has mastered Nattfiolen in Dude Ranch Studio. Holm-Lupo actually manage to further refine the music!

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7209 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*