Newsfeed

Drontheim: With naval stories

Drontheim – Down Below

The new album from Norway’s alternative metallers Drontheim is entitled Down Below. The album’s concept is rooted in an alternative reality of World War II, and the many what if’s in relation to the outcome of the war. The title track Down Below,

The band comments: «Down Below is heavily themed around a naval WW2 concept. Down Below is a reference to submarine naval warfare and the unmarked grave for many unlucky sailors during the naval campaigns of WW2. It’s like infernos and screams above, silence and darkness down below. And on this album we dived into the ocean and got pulled down below. I encourage you all to check out the album and give it a spin and join us down below! I’m pretty sure that if you are into industrial, alternative metal, post rock, cinematic and atmospheric music you will enjoy down below»! The track House Of Horos,

The band is strictly non-political with no collective agenda on any level except the artistic one, but the inspiration grew from a strong interest in WWII in general, and more specifically the German vision for Neu Drontheim, New Trondheim as the new capital for the Germanized Scandinavia. Lyrically it can be considered part documental and part fiction, but as a whole it is focused on the dark and dystopian union of audible, lyrical and visual expressions that enables the artistic atmosphere Drontheim seek to provide. Drontheim is as you can imagine a very suitable band name!

Drontheim plays music on the edge of post-rock and alternative metal, infused with large amounts of atmospheric and cinematic passages, with the sound being sometimes distorted and strict and other times dark and emotional. The members of Drontheim are or have been involved with bands such as Manes, Atrox, Khonsu, Bloodthorn and more.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*