Newsfeed

Nth Ascension: With own label!

Nth Ascension - Stranger Than Fiction

Nth Ascension was created 2009 and born in January 2010 under the original name of Nth Degree. At this early stage the band consisted of Darrel , Craig Martin and Michael. In 2011 the band changed the name to Nth Ascension and recorded a live demo album entitled Frequencies Of Day & Night. Since then the band have release Ascension Of Kings with Sonic Vista/Aurovine and In Fine Initium with Melodic Revolution Records. The band set up their own label in 2019 in order to release their third official release Stranger Than Fiction mixed and mastered by Eric Gillette. The track Fire In The Sky,

Carrying the torch of the long history of British neo-styled prog bands, Nth Ascension came together around 2010 by a core of five musicians, namely Michael Taylor on vocals and bass, Craig Walker on drums and percussion, Martin Walker on guitars and Darrel Treece-Birch on keyboards. The band originates from the city of Blackpool with all members being involved in several other projects in the past with Treece-Birch becoming also the keyboardist of the legendary hard rock act Ten aroud the time of Nth Ascension’s formation, while he has also released a pair of solo albums. The debut Frequencies Of Day And Night is a nice mix of old and modern neo prog stylings similar to Grey Lady Down, Arena and Pallas. Apparently at some point bassist Gavin Walker joined them with Martin Walker focusing on lead vocals.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (3949 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*