Newsfeed

Rainer Landfermann: Hauntingly expressive vocals

Rainer Landfermann - Mein Wort In Deiner Dunkelheit

German vocalist and bass player extraordinaire Rainer Landfermann announces his first solo album, Mein Wort In Deiner Dunkelheit. Laandfermann  playd on Pavor`s legendary album A Pale Debilitating Autumn (1994) and Furioso (2003). In addition Landfermann being the vocalist on Bethlehem`s cult album Dictius Te Necare (1996). Thrilling, intense and hauntingly expressive to the extreme, Rainer Landfermann’s signature vocals, that ironically shaped thes cult classic Dictius Te Necare in 1996. Now he return 23 years later on his first solo album. The track Vertieft,

Featured on Mein Wort In Deiner Dunkelheit are ten utterly dark and highly diverse songs that are pushing the boundaries of the extreme metal genre, dramatic low-frequency waves of bowed double basses, tenebrous choirs and somber jazz ballad parts harmoniously join blasting drums and grim avant garde guitar riffs.

Besides Rainer Landfermann’s vocals, that have been characterized as, «one of the sickest and most extreme voices you’ll ever hear from a human being» (doom-metal.com) and made him rank among the «Top 30 Greatest Extreme Vocalists of All Time» in Decibel Magazine, the album highlights Rainer’s extraordinary bass playing known from his band Pavor, which released two albums of highly acclaimed and furiously virtuoso death metal. There are contributions of guest musicians like his brother Robert Landfermann on the double bass and Pavor drummer Michael Pelkowsky on the new album.

The German album title translates to My Word IN Your Darkness. «The album is about introspection, self-awareness, and, ultimately, about beauty: says Rainer Landfermann, its experience, appreciation, and sometimes, the painful loss of it».

Mein Wort In Deiner Dunkelheit will be available both as download and as an elaborately designed limited art book edition, for which Rainer Landfermann teamed up with Russian ballet photographer Daria Chenikova and model Anna Grigoryan, ballerina at the Stanislavsky Ballet in Moscow, who is also featured on the album cover. For each of the ten songs on the album, they created a gorgeous visualization of the theme and mood of the respective music and lyrics.

All music and lyrics on the album were composed, performed and produced by Rainer Landfermann.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*