Newsfeed

Kval: Rotten!

Kval - Laho

In Vanta, the Finnish Aviation Museum is located and Heureka Science Center was opened in 1998. Fourteen year later the atmospheric black metal band Kval was founded in Vanta. Kval translating to anguish in English is an atmospheric ambient Black Metal band from Vantaa, Finland. Initially Kval was called Khaossos, the project began by recording a demo, EP and a split albums with 1389 and Auriel as well as a debut album entitled Kuolonkuu (Deathmoon). Cold and dark mid-paced melodic Black Metal with catchy icy riffs coated in frost permeated the output of Khaossos, conveying emptiness and the solitary nature of life.

In 2016, the project was renamed Kval, and the debut album was completely re-recorded under the new moniker. Slight changes were made to the songs as well as improvements to the mix, creating a much richer and more atmospheric sound. In the summer of 2017, the eponymous album was released by Hypnotic Dirge Records in a 6 panel digipack.

Throughout late 2017 and 2018, Kval began work writing and refining the tracks for their follow-up release, entitled Laho, the first album to be conceived entirely for Kval from the start. Now is Laho close to be released. The title track Laho,

Compared to the previous album, Laho (Rotten in English) has a brighter and more colorful atmosphere musically while the lyrical themes on Laho references the decay and rot of the forest floor, applied as a metaphor for the human mind. Our inability to live in the moment, the loss of innocence, and the ever-present corrosion of our optimism and descent into cynicism encompass the themes of Laho, wrapped in captivating and entrancing atmospheric black metal. As with the previous self-titled album, fitting and imaginative hand-drawn cover art was crafted by Moonroot Art. The track Pohjanriitti,

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7201 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*