Newsfeed

Avandra: Writing alone in the dark!

Avandra – Descender

There are 153 metal bands from Puerto Rico, but many of them have ceased to exist. However, it is only 8 prog bands. Bandet Avandra is from the capitol San Juan, and plays a fascinating prog metal. The band is led by composer Christian Ayala and deliver a thought-provoking and well-engineered music. Avandra`s second album Descender is comprehensive progressive album full of delightful twists and turns and changes of pace over the eight tracks. There are plenty of nice riffs, and tasteful lead guitar and a well balanced mix of heavy moments and prog delights. Piano and synth are not so predominant but expand the sonic palette. The vocals stands out and are real good, and Descender is an album many music fans would probably enjoy. The track Derelict Minds featuring Kevin Moore,

Avandra started as a one man project, by Christian Ayala and was borned of hurricane fueled strife to become one of the scenes breakout acts. After releasing their first record, Tymora high demand left Ayala feeling obligated to bring his work to the stage. Soon after the Hurricane Maria ravaged Puerto Rico, and alone in the dark, Christian Ayla wrote most of the second record. The track Even/You,

Having gained international acclaim, one fan, Nelson Varas, an award winning metal culture film director, ended up writing to Blood Music about the band. Suddenly they had a deal. 2018 was a whirlwind for Avandra recording their new album with Daniel Schwartz of Astronoid and then mastering with the legendary Magnus Lindberg. Featuring guest spots from current and former members of Haken, Dream Theater and Astronoid, the band seems poised to unleash something truly special.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*