Newsfeed

Swan Valley Heights: Massive psych journeys

Swan Valley Heights - The Heavy Seed

A fat baby is born in Germany: The Heavy Seed, the second album of Munich and Berlin-based three-piece Swan Valley Heights. Ranging from three-minute-long instrumental bangers with no other intention than smashing heads to massive psych journeys that almost reach the quarter-hour mark.  From big, ugly dissonances to acoustic guitar-driven beach vibes. The track Teeth & Waves,

This eclectic piece of fuzz-rock found released their debut album back in 2016, which was praised as of biblical proportions by Heavy Planet and the perfect stoner rock / heavy psych album by More Fuzz. Swan Valley Heights quickly found their booth within the scene. Heavy, intriguing riffing and a semi-serious take on stoner rock’s clichés are fusing with a fascination for the psychedelic aesthetics and big spaces of the many branches the genre has to offer. Swan Valley Heights has been labeled progressive stoner, psychedelic fuzz-rock and space grunge, birthing music that is far away from simply riding standard patterns into oblivion.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*