Newsfeed

Flaw & Order: Met in a carpool!

Flaw & Order – Evaporated People

The Bengaluru-based instrumental band Flaw & Orderhave spent two years honing their sound before putting out new music. Members of Flaw & Order didn’t meet in college or through social media. It was much more organic. The song Evaporated People,

Drummer Ajit Singh from tech-death band Gaijin, and guitarist Paraj Kumar Singh from the prog band Rainburn met in a carpool two years before they even got in the same jam room. Guitarist and producer Sudharsan Krishnakumar met Ajit Singh on a football field, while he found himself standing next to Paraj Kumar Singh at prog artist Steven Wilson’s set in Pune. Only bassist Adithyashankar Ajith from metallers Kaihon was on board after being in touch with Krishnakumar online. «I’ve had more luck finding musicians to work with when I haven’t been looking», Krishnakumar says. The track Odd Counting Disaster,

Back in 2017, according to Para Kumar Singh, «The first jam as a band was extremely awkward with each musician being on a different tuning. But there was an energy in the room that we all felt, which we decided to harness and write some music together», the guitarist adds. The track A Distinct Height Disadvantage,

After more than a year in the jam room writing material, Flaw & Order released their debut album Evaporated People at the end of May. The album contains seven tracks traversing post-rock, prog and instrumental rock territory in a sublime manner, from piano-led compositions such as E Minor Inconvenience to playfulness on Odd Counting Disorder and moody songs like A Distinct Height Disorder. The clinchers arrive with the dexterous You Only Lobotomize Once and Pretty Tight Snare Drum, featuring nice and build-and-break songwriting from the quartet. Drummer Singh says, «Our aim was to write instrumental music that’s fun to play as musicians, complex enough for musicians in the crowd to appreciate as well have the songwriting prowess present for casual or first time listeners to find memorable».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7209 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*