Newsfeed

Sezione Frenante: The fate of black holes

Sezione Frenante – Nuove Dimensioni

Sezione Frenante released the album Metafora Di Un Viaggio five years ago, and now their sophomore album Nuove Dimensioni is released. The band was founded in 1974 in Venice, Italy originally as Nuove Dimensioni they disbanded in 1978 and was reformed in 2006. Despite opening for several well-known progressive Italian groups of the time such as Le Orme, Perigeo, Ibis and Biglietto Per L’Inferno, the band as mentioned disbanded in 1978, an actually before managing to record any studio material. The new album is very much influenced by the classic 70’s Italian progressive bands and is an intriguing progressive work, with colorful arrangements. Lyrically it`s about the origins of the universe, the depths of space, the nature of time and the fate of black holes. The track Kosmos,

In 2006, three of the original members – Doriano Mestriner (guitar), Mirco De Marchi (piano, Hammond, mellotron, moog, synth) and Alessandro Casagrande (drums and percussion) – came together again with bassist Sandro Bellemo and vocalist Francesco Nardo, rearranging a suite they had originally composed in the seventies that was inspired by Dante’s Divine Comedy. The track L’era di Planck,

After a self-produced EP in 2011, the band released their debut album Metafora Di Un Viaggio on CD in 2014, a mix of remakes of older pieces and brand new compositions, very much influenced by the classic 70’s Italian progressive bands. Shortly after the release of the album, original lead singer Luciano Degli Alimari joined his old friends, replacing Nardo. Sadly, guitarist Mestriner left the group in April 2015 and was replaced by Antonio Zullo. The track Fuso Delle Necessita’,

Nuove Dimensioni is an album with much greater production then Metafora Di Un Viaggio. The 2014 album is with a low-key production, it truly sounds like a lost relic from the vintage Seventies Italian prog era! Instrumentally comparable to Le Orme and P.F.M, but with upfront and boisterous vocals perhaps similar to Alphataurus. The album will probably appeal to lovers of the vintage Italian prog music from the Seventies.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6850 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*