Newsfeed

Alwanzatar: Creating extraterrestrial world music

Alwanzatar – Helsfyr Terminal Ekspress

Alwanzatar is, Krizla (Kristoffer Momrak) from Norwegian cult heroes Tusmørke. Alwanzatar musical project creating extraterrestrial world music, with flute, incantations, synthesizers and electronics. So far Alwanzatar have released two records Heliptropiske Reiser in 2017 and Fangarmer I Tid & Rom last year. Now he is back with the third album Helsfyr Terminal Ekspress and the track Heroes,

Helsfyr Terminal Ekspress is a collection of psychedelic, gloomy and dreamy songs for synthesizers and flute. Helsfyr Terminal Ekspress refers to a bus service whose route passed the now derelict rehearsal rooms at Ulven, Oslo, where Krizla recorded the first Alwanzatar tapes seven years ago. Later on, he have been unable to find this service on any schedule. However, the present album are the tracks that he would like to listen to while riding that bus, speeding on its way to the terminal hellfire. The track Gufset Fra Avgrunnen,

Jacob Holm-Lupo states about Helsfyr Terminal Ekspress, «The album explores the more acidic reaches of the classic Teutonic electronic sound, with the added touch of Krizla’s flute and a contemporary production touch. They who thinks the synthesizer is a lifeless, cold instrument are totally wrong! This music boils like a witch’s cauldron». Well said, and I agree with him.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7397 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*