Newsfeed

Zonder-Wehrkamp: Tenebrous emotional intensity

Zonder-Wehrkamp - If It's Real

Zonder-Wehrkamp Aka ZW is a band consisting of drummer, Mark Zonder and multi-instrumentalist and singer, Gary Wehrkamp. In the last two decades Zonder and Wehrkamp have co-written nearly 100 songs together for various projects and toured together for a reunion of Zonder’s seminal cult band Warlord.  When the two were approached by a metal label to record a moodier, less traditional prog-metal album, they ran with the idea. The album is entitled If It’s Real, and according to Wehrkamp the album resonates with a tenebrous emotional intensity wrapped in a more melodic, ethereal sound and philosophical take on progressive hard rock. The title track If It`s Real delves into how we cope with simply being alive and, many times, alone in our own minds.

«We have spent a lot of time over the years doing traditional over the top prog and have some really great stuff, but when we were asked to do something different by the label, we dug in and really started to push the envelope on the production side of things», said Zonder.

«This album traces the journey of the human condition through an array of emotions ranging from painstaking pitfalls to glimmers of hope», said Wehrkamp. «This album isn’t about doing something different for the hell of it» continues Wehrkamp. «It’s about challenging ourselves to step outside our own self-imposed boundaries and expectations and dare anyone who pushes play on these songs to do the same. This record is all about introspection and discovery.  And we want our fans to take the trip with us».

If It`s Real is produced and mixed by Gary Wehrkamp. All songs written by Gary Wehrkamp and Mark Zonder except Last Place and Goodnight written by Gary Wehrkamp. The album is mastered by Rich Mouser at Mousehouse Studios, Altadena, California. Wehrkamp and Zonder is known for their work in the progressive and underground metal scenes in bands like Shadow Gallery, Amaran`s Plight, Fates Warning and earlier mentioned Warlord.

From songs like the title track that delves into mental anxiety and suicide to cuts like It’s Not the End with a message that brings the listener back from the brink, If It’s Real, delves into how we cope with simply being alive and, many times, alone in our own minds.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*