Newsfeed

Rise Twain: Inevitable connection

Rise Twain – Rise Twain

The new band Rise Twain is a collaboration between Brett William Kull and Jermy D. Beck. Jeremy D. Beck plays piano and handles lead and backing vocals, and Brett William Kull plays guitars, bass, keys, percussion, and he also handle lead and backing vocals. Two very skilled musicans and Kull is producer, audio engineer, and member of Echolyn, Grey Eye Glances, and Francis Dunnery’s New Progressives. Beck plays in The Scenic Route, Beck-Fields, and are author & playwright. Rise Twain will release their self-titled debut in the September. The track Everspring,

The band comment, «This entire album has been a serendipitous occurrence. From the beginning writing process to the final mixes and masters, we have experienced fortunate moments that have given our endeavor a momentum all its own. Meeting Thomas Waber from InsideOut Music is an example of this. Like the writing of the songs, signing with the label felt easy and natural to do. Thomas Waber and the staff have been wonderfully helpful and active in promoting the energy and momentum of what we started. The songs carry this force in them. You’ll feel it from the first note of the album to the last, whether listening with headphones, lights dim, or in a car with the windows open and alive. Check this music out»! Session clip:

Talking of how the duo came together: «I produced an album for J.D.’s original band, The Scenic Route, says Kull, describing his first meeting with Beck in 2007. They were a rocky, progressive kind of band, like a Jeff Buckley kind of thing. I was immediately drawn to his vocals. He’s such a strong singer. Kull says he and Beck immediately hit it off, what he describes as an inevitable connection».

Beck adds, «I just knew I had to work with Brett Kull on a higher level. When I came in to cut the vocals on the Scenic Route album, the way we worked together…some people you just gel with, and then some people you have a barrier with. Brett and I gelled». They spoke of one day collaborating on their own project, which finally surfaces as Rise Twain.

Discussing the album’s musical direction, Beck notes, «There’s not a typical structural theme that we use over and over and over. Organi’ is a word that comes to mind. Seeking openness through simplicity and allowing the complexity of music to exist without the necessity of overly packing it or overly processing it. With that we were able to achieve such a broad spectrum of sound, and a colossal sense of its existence, without having to have a billion guitars and a billion things put over top. There’s some coloring with strings and other embellishments, but it really is something very simple and stripped down, and it’s awesome».

Kull adds, «There’s a lot of complexity in this, but it’s not overt in the least bit. But yet, when you get into it, there’s all this really rich harmonic and dynamic stuff going on».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (5135 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*