Newsfeed

Hu: Hunnu rock

Hu – The Gereg

Ulaanbaatar in Mongolia is probably not the most exciting and fascinating main city in the world?! The band Hu is from Ulaanbaatar, and they actually plays a very exciting and fascinating and distinctive music. The band are not just taking elements from Western music… Instead, they’re using some of these elements and making their own authentic music. So it’s not rock music performed by Mongolians. It’s Mongolian rock music. Hunnu rock has undoubtedly captured a global audience, spreading their transcultural sound across borders. The track Wolf Totem,

The band member Temka states, «When we do this, we try to spiritually express this beautiful thing about Mongolian music. We think we will talk to everyone’s soul though our music».

The Mongolian rock band and worldwide online sensation bringing eastern traditions to western rock will release their debut album, The Gereg September 13 on E7M (Eleven Seven Music) and headline a three-month North American tour September 11-December 7.

The four-piece band combines traditional Mongolian instruments with modern American hard rock to create their own style of music they call hunnu rock, which derives from Hu, the Mongolian root word for human beings. This special sound blends heavy rock elements with traditional Mongolian guttural throat singing, accentuated by lyrics reflecting old Mongolian war cries and poetry. The word Gereg in their debut album’s title was used as the first diplomatic password by the Mongol empire during the time of Genghis Khan. The track Yuve Yuve Yu,

The band Hu was founded in 2016 in Ulaanbaatar, Mongolia by their producer Dashka, along with band members Gala, Jaya, Temka, and Enkush. Together they create rock music with traditional Mongolian instrumentation such as the Morin Khuur (horsehead fiddle), Tovshuur (Mongolian guitar), Tumur Khuur (jaw harp), guttural throat singing built around the pillars of heavy rock, distorted guitars, bombastic drums, and aggressive rhythms. The Hu became an online sensation when they released music videos for Wolf Totem and Yuve Yuve Yu in December 2018, racking up a combined 34 million views to date.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*