Newsfeed

ESP Project: Dramatic but ultimately uplifting experience

ESP Project - The Rising

Tony Lowe  (Cross & Fripp, Simon Townshend and Bram Stoker)  plays guitars and keyboards and he is a producer. He is and are a very central part of the band ESP Project. ESP was formed by Tony Lowe and drummer Mark Brzezicki.  Their debut release, Invisible Din is a collaboration with musicians from King Crimson, Van Der Graaf Generator, Procol Harum, GTR, Landmarq and more. Now the band is back with a new album The Rising in October.

This time the temperature is rising and this is upbeat and powerful music. This tight four piece band roars through a landscape sculpted by the powerful and moving music of Tony Lowe, coupled with insightful and heartfelt lyrics of Damien Child with his versatile and poignant vocals. With guitar and keys by Tony Lowe, the passionate grooves of Pete Clark’s bass, underpinned by the intense energy of Greg Pringle’s drums, this album takes the listener to another level in the ESP catalogue.

ESP Project are known as a very well-crafted writing and musicianship, impeccable production and a pretty beautiful presentation. The band creates the nice soundscapes and a great interaction. The songs are often deeply evocative and stunningly original songs merge passionate vocals. Sometimes using complex rhythmic structures, overlaid with modern progressive rock elements and orchestral movements, the music creates an intense, dramatic but ultimately uplifting experience.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7209 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*