Newsfeed

Kayo Dot: Exciting convergence of violence and serenity

Kayo Dot - Blasphemy

If you want to hear prog music probably unlike most music you ever have heard you should try the band Kayo Dot from Brooklyn. The band describe their music as, an avant-goth, progressive experimental doom, abstract electroacoustic black modern compositional metallic. Very interesting and fascinating music indeed! The release Blashemy is their ninth album and will be released in September. The track Prophecy,

Kayo Dot was founded sixteen years ago by members of the progressive metal band Maudlin Of The Well. Kayo Dot powerfully integrates elements of modern classical composition with the layers of guitars and vocals more common to rock and metal. With a compositional map that is strict in form yet malleable in execution, Kayo Dot uses a vast array of instrumentation to create an exciting convergence of violence and serenity.

Kayo Dot has been subject to several line-up changes, although the constant members are Toby Driver on bass, lead vocals, guitar, clarinet and keyboards.The band released their debut composition, Choirs Of The Eye, on John Zorn’s label Tzadik in 2003. This album captures atmospheric metal with avant-garde overtones with an evocative and sincerely experimental approach. Choirs Of The Eye continues the combination of metal and atmospheric compositions which Maudlin Of The Well are known for, and is a good entry point for new listeners.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (3760 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*