Newsfeed

Borknagar: Glory of Nordic nature

Borknagar – True North

On Facebook the veteran band Borknagar states that their influences are, «The elements which make up the foundation of the universe, Earth, Air, Fire & Water, evolution, natural selection, the human mind and the cold glory of Nordic nature». Norway’s avantgarde Black Metal pioneers and innovators Borknagar arise at their most spirited and resplendent on their 11th studio album, True North, which is going to be out on September 27th, 2019. The single The Fire That Burns as a first impression from the upcoming album.

Øystein G. Brun comments, «On the verge of releasing our 11th album, we’re naturally bound to reflect some about our lengthy past, all the music we have created and all the fights we have fought. In the name of music. Still we are here after 25+ years, stand firm on our musical visions and ready to boot up for yet another musical journey, wherever that may lead in this vast and wondrous world. So when deciding the first song to be released, The Fire That Burns was an easy pick. Not because the song represents True North as a whole, neither because of the song represents some sort of musical peak».

«True North is way too diverse for such a pick and please concept. But rather it was chosen because of the nature of the song. Musically it’s true towards the musical heritage of Borknagar and last but not least, the song deals with The Fire That Burns. Forever. The very spark that makes life a greater probability than death. Enjoy and rock on!». The track, Winther Trice live at Ragnarök Festival 2019.

Borknagar was formed by Øystein Garnes Brun in 1995 as an outlet to create more melodic music and to push the boundaries of traditional black metal after growing tired of the simple brutality of his previous band Molested. The band did not record a demo, once Garnes Brun established the first line-up. The band were offered a contract with Malicious Records pretty much straight away. The first album was self-tiled and offered a melodic black metal/Viking metal.

From the album The Olden Domain the band focused on a more progressive approach to Viking-themed metal began to appear, made official by Vintersorg’s acquiring of the vocal duties in his trademark manner. Øystein G. Brun has stated in interviews that the band name has no specific meaning, but is inspired by the name of Scottish mountain Lochnagar. Øystein G. Brun and Vintersorg have formed a side-project together, named Cronian (which was formerly known as Ion).

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7433 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*