Newsfeed

Millenium: Great tradition for neo/symph/modern prog band

Millenium – The Web

Lukasz Gall Galeziowski formed in Kraków in Poland the band Fraumaro. Because of lack of success he invited some new musicians to start the band Millenium in the late 90`s. So far the result is 12 album and The Web is the thirteenth album from the Polish neoprog band Millenium and will be released at the end of this month. The current line-up, Łukasz Gall / vocals, Piotr Płonka / electric & acoustic guitars, Krzysztof Wyrwa / bass, Grzegorz Bauer / drums & percussion, Ryszard Kramarski / keyboards & acoustic guitars. Poland has a great tradition in absolutely nice-sounding neo/symph/modern progressive rock bands. Millenium is among the best neoprog band from Poland. Provisional there are no You Tube links from the new album, so the title track from 44 Minutes must be the replacement for that.

Millenium sang in their native language on their first and second albums, but later English vocals dominating. At the beginning there where an obvious Pendragon and Marillion vibes but slowly the band carved out their own special neoprog blend. There are also influences of older Polish bands like Collage (as you actually can here in every Polish neoprog band). The self-titled first album shows symphonic arrangements, even featuring some violin.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*