Newsfeed

Cabrakaän: The heart and soul of the band

Cabrakaän - Cem Anahuac My Home

Cabrakaän plays a folk metal with more than a fair amount of death metal. The band was formed in Toluca, Mexico by Marko Cipäktli and Pat Cuikani in 2012, and have been calling Canada home since first performing in the country at the 2017 Metalocalypstick fest in Lone Butte, BC where the beauty of the North won them over and encouraged them to make the grand decision to relocate. The track Calm In My Storm,

Cem Anahuac My Home is the second EP album from Mexican group Cabrakaän, and it represents the heart and soul of the band. The stories and mythology behind the lyrics of each song are about this. The group play a mix of death, folk with symphonic European influences with pre-hispanic instruments, along with the storytelling of Mesoamerican tales (Aztec, Mayan, Tlaxcaltecan, Olmecan) plus Mexican folklore such as La llorona, La Bruja and Day of The Dead. The track Cabrakaän,

Cabrakaän expand on this saying, «The first song is called Cem Anahuac and it is a faithful representation of our music. The words Cem Anahuac, mean literally land surrounded by water in Náhuatl, and that’s how our Aztec ancestors used to call the valley of Mexico before the Spanish invasion. It’s the place where they settled and built one of the most beautiful and impressive cities of all times, Tenochtitlan. Our past reflects a lot of our present and Cem Anahuac is in the heart of Mexicans since we are born, that’s the message behind the whole album».

The cover of Cem Anahuac My Home shows a hummingbird (or Huitzilin in Nahuatl language) and it represents Huitzilopochtli, the god of war, protector of all warriors.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*